13.11.2012 Ingrid Nieuwenweg

Beste lezers,

Aan mij de eer om een stukje te schrijven voor onstwedde.info. Mijn naam is Ingrid Nieuwenweg geb. 05-02-1970 sinds januari 1999 ben ik woonachtig in Zwolle.

In Onstwedde heb ik eerst ruim 5 jaar gewoond aan de Olde Hof, hierna heb ik aan de Jabbingelaan gewoond. Mijn ouders wonen hier nog steeds.

Ik werk inmiddels al weer 14 jaar met plezier als klinisch chemisch analist op het laboratorium in de Isala klinieken in Zwolle. Ik houd me voornamelijk bezig met beenmergonderzoek en autologe stamceltransplantaties.

Voordat ik naar Zwolle verhuisd ben heb ik 8 jaar gewerkt als analist in het st Lucas in Winschoten. Verder heb ik nog een poosje gewerkt in het huisartsenlaboratorium in Groningen, dat het lab van het st Lucas overgenomen had (nu lab Noord).

In Zwolle woon ik op een mooi plekje aan de rand van de stad. (Zwolle-Zuid). Als straks de bladeren weer van de bomen gevallen zijn, kan ik vanuit mijn kamer de IJsseldijk zien. Ik sta  wandelend binnen 5 minuten op de dijk.  Heerlijk om even uit te waaien, mooi als het hoog water is, mooi als de zon ondergaat, mooi als er schepen varen. En als er sneeuw ligt, zie je een prachtig plaatje van Hattem, wat zo uit het boek van Anton Pieck kan komen.

Veel mensen denken vaak bij een stad. Altijd druk en weinig groen.  In Zwolle kan het wel druk zijn, maar aan alle kanten van de stad is er veel groen en zijn er mooie vergezichten. Rondje Zwolle is dan ook een verrassend mooie fietstocht van 45 km rondom de stad. Verder heeft Zwolle  niet  echt een stads mentaliteit. Zwolle heeft zelfs een heus dialect. Maar wees gerust, ik kan nog vloeiend Gronings spreken.

In mijn vrije tijd vind ik heerlijk om te wandelen, te fotograferen en vogels te kijken. Op fiets afstand van mijn huis is een prachtig gebied waar in het voorjaar en zomer  o.a. veel grutto’s, kluten, tureluurs, lepelaars, aalscholvers etc. vertoeven.

De scholen waarop ik gezeten heb zijn vervolgens, kleuterschool de Regenboog, Hervormde basisschool, Chr. MAVO ’t  Spieck en hierna nog 4 jaar analistenschool in Groningen en diverse cursussen.

Ik herinner  me nog vele Onstwedders. Verder kom ik nog zeer regelmatig in Onstwedde om mijn ouders een bezoek te brengen.  Zeer goede herinneringen heb ik aan ‘oma’ Wubs.  Onze buurvrouw aan de Olde Hof. Als ik klaar was met eten dan ging ik ‘bijna elke dag’ even naar ‘oma’ Wubs. Om er maar snel te kunnen zijn hadden we een gat in de heg, waar ik dan door kroop. Als ze nog aan het eten was, dronk ik bij haar nog een glas melk of at nog een beschuit. Bij ‘oma’Wubs was het altijd gezellig. De deur stond altijd open.

Toen ik nog op de Hervormde basisschool zat hebben we als klas  een poosje in ‘d Ekkelkaamp les gehad. Het was in de tijd dat dhr. en mw. Brugge nog kostersechtpaar waren. Soms hadden we geluk en vonden in de gleuf van ons tafeltje een handvol borrelnootjes. Overgebleven van een feestje de avond ervoor.

De vraag wat mijn mooiste herinnering is in Onstwedde kan ik niet zo 1,2,3 beantwoorden. Ik heb in Onstwedde altijd met plezier gewoond. Korfballen bij O.K.C. behoort bij de goede herinneringen, maar ook was ik veel te vinden in het zwembad ’t Vlasmeer.  Verder ben ik een poosje lid geweest van de ponyclub.  De manege bestond nog niet. We reden in een schuur aan de Duinweg.
Bij de goede herinneringen hoort ook de Jeugdvereniging. Het repeteren van het toneelstuk voor het jaarfeest was een hoogtepunt. Dit was altijd erg gezellig.

Ik kijk regelmatig een keer op de site Onstwedde.info. De site ziet er professioneel uit en wordt goed bijgehouden. Ga zo door. Leuk ook al die oude foto’s.

De mooiste plekjes in Onstwedde, vind  ik  Ter Wupping, Smeerling en het zicht op de Juffertoren.

En ja of ik nog een boodschap heb aan de Onstwedders, wees zuunig op het noaberschap. Zorg dat die behouden blijft.

Een hartelijke groet van Ingrid Nieuwenweg

e-mail