09.07.2014 Heiko Leugs

Beste lezers van Onstwedde.info

Mijn naam is Heiko Leugs. Ik ben ondertussen 53 jaar jong en heb van 1996 tot 2007 met veel plezier in het mooie, complete dorp Onstwedde gewoond.

In het jaar 1996 kwam ik als directeur te werken bij Univé Onstwedde. Op het moment dat ik werd aangenomen woonde ik in Sappemeer, maar vrij snel nadat het bestuur van Univé Onstwedde en directeur Harm Meijer mij hadden benoemd ben ik in Onstwedde komen wonen. Eerst in een Plegt-Vos nieuwbouwwoning aan de Jensinghelaan 21 en later aan de Dorpsstraat 20. In Onstwedde werd ik lid van voetbalvereniging Onstwedder Boys, mondharmonicaclub "de Monharca's", volleybalvereniging VCO '72, kwam ik in het bestuur van de handelsvereniging (daar volgde ik Harm Ottens op als voorzitter) en kwam ik in de organisatie van de Onstwedde Feestweek. Later heb ik vanuit Univé het initiatief van o.a. Harm Noor ondersteund voor het Univé loopcircuit en werd Univé ook hoofdsponsor van de Onstwedde Boys. Het waren mooie tijden. Ik kijk met heel veel plezier terug aan die periode. Ik herinner mij o.a. de eerste feestweken waarin de straten collectief werden versierd aan de hand van een bepaald thema.
Het eerste jaar was Onstwedde een week lang het vogelverschrikker dorp. En ook het organiseren van het oplaten van de hetelucht ballonnen. Het eerste jaar 5 mandjes onder de ballonnen de lucht in, het tweede jaar 10 en het derde jaar zelfs 15. Verder waren de optredens van diverse bands in de feesttent natuurlijk hoogtepunten, de fietstochten, de klaverjasavonden, de braderie, de "schijt-je-rijk" verloting, het beachvolleybaltoernooi en vele andere activiteiten.

Het Univé landschap veranderde ondertussen en de schaalvergroting door fusies werd ingezet. Univé Onstwedde fuseerde met Univé Oost-Groningen te Scheemda. Vijf jaar later volgde een fusie met Univé De Eendracht te Gasselternijveen en verhuisden we met het kantoor naar Stadskanaal. Weer vijf jaar later volgde een fusie met Univé Stad&Land te Apeldoorn. Mijn buro verhuisde daardoor naar Apeldoorn en ik reed anderhalf jaar lang drie dagen in de week richting Apeldoorn. Het kantoor te Onstwedde werd gesloten vanwege gebrek aan aanloop. Steeds meer verzekeringszaken werden geregeld via de telefoon, de buitendienst en het internet. Een kantoor was niet langer interessant.

Veranderingen alom. Maar niet alleen zakelijk, ook privé. In 2008 ben ik gescheiden van Elly en heb ik Onstwedde verlaten. In 2011 trouwde ik opnieuw en woon ik nu samen met Joke in het dorp Blijham. In 2011 nam ik afscheid van Univé, omdat ik me er niet langer thuis voelde.
Als ZZP-er (organisatie-adviseur) én parttime docent bij het Noorderpoort college op de Campus te Winschoten vervolgde ik mijn carrière. Begin 2014 ben ik als Manager begonnen bij Monuta Uitvaartzorg te Groningen. Daar voel ik me helemaal thuis en als een vis in het water. De perfecte match! Werken in de uitvaartbranche is een hele mooie en dankbare bezigheid. Oude tijden zoals bij het team van Univé Onstwedde herleven. Bij Monuta ben ik als manager commercieel en financieel verantwoordelijk voor ruim 1.000 uitvaarten die door in totaal 30 medewerkers 24 uur per dag, 7 dagen in de week in goede banen worden geleid. Een zeer dynamisch bedrijf!

Privé gaat het ook prima. De beide dochters zijn inmiddels het huis uit. Elise is getrouwd met Gert Boels en woont in Onstwedde en Daniëlle woont samen met Peter in een rustige groene wijk van Rotterdam. Zelf wonen we in alle rust op een zeer ruime kavel met veel bomen en vele soorten (zang)vogels net buiten het dorp Blijham. De tuin zorgt voor de perfecte balans tussen werken en ontspanning. Met onze camper gaan we al een aantal jaren richting Zweden voor mooie vakanties in dat prachtige Scandinavische land. Een land waar ik ooit nog wel een keer zou willen wonen. Daar heb ik overigens ook een boek over geschreven "Van vakantie tot emigratie" (o.a. verkrijgbaar via www.bol.com). Wat begon als een dagboek van een vakantie is ongemerkt gegroeid naar een gemakkelijk te lezen en zeer informatief boek over Zweden, dat voor de directie van uitgeverij Grenzenloos de moeite waard was om uit te brengen. En opeens was ik zomaar auteur....

Met de muziek ben ik helemaal gestopt. Ondanks het vele plezier dat ik daaraan beleefde, onder andere tijdens het optreden tijdens het jubileumfeest van de Onstwedder Boys, was het niet meer te combineren met het werk bij Univé. En ook het sporten is voorbij. In de grote tuin krijg ik momenteel voldoende beweging en dat is een stuk minder blessuregevoelig dan het voetballen (knie verdraaid en enkels verstuikt) en het volleyballen (enkelband gescheurd). Met het zagen van een boom, het verplaatsen en het kloven houd ik mijn conditie op peil, naast de andere tuinklussen en het lopen met de hond.

Tja, dat is wel mijn verhaal voor dit moment. Bé bedankt voor de uitnodiging en heel veel succes met de prachtige informatieve website.

De hartelijke groeten vanuit Blijham aan alle bekenden in het dorp Onstwedde,

Heiko Leugs
Mei 2014

e-mail