12.06.2012 Elze Kruiter

Ik ben Elze Kruiter, ben geboren 14 sept. 1941 in Onstwedde aan de Dorpsstraat op nummer 14. Zoon van Hiske Kruiter en Mientje de Groot. Ik heb aan de Dorpsstraat een prachtige jeugd gehad met veel vrienden zoals de kinderen van schoenmaker Drenth, van Oosterveld en Lantinga, allemaal jeugd van een beetje dezelfde leeftijd. Mijn vader werd toen koster van de geref. kerk, en later ook beheerder van de Brinkhof.
Op mijn 17e zijn wij als gezin verhuisd naar de Boslaan (werd later Olde Hof nr 2) waar we geen ratten en muizen hadden.
Ik zat op school aan de Dorpsstraat, de geref. school, en daarna een paar jaar ULO aan de Luringstraat.

Ik ben getrouwd met Margaretha Gelling (Gretha) dochter van Harm Gelling de smid op de hoek Dorpsstraat/Havenstraat.
Na ons trouwen zijn wij in 1966 gaan wonen in Oude Pekela omdat ik werkte bij de fa. Zwalve, en in Oude Pekela werd onze eerste zoon Hiske geboren. De periode bij Zwalve was een periode van onzekerheid, het was altijd maar weer afwachten of het bedrijf bestaansrecht had en kon houden, maar goed je bent jong en je ligt er niet zo wakker van.

Intussen waren mijn schoonouders in 1967 met hun gezin vertrokken naar Den Helder waar schoonvader werk kon krijgen op de Rijkswerf, het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine. Omdat het in Oude Pekela allemaal wat minder werd, hebben wij in 1968 ook de stap gemaakt naar Den Helder, en werd ik aangenomen op de Rijkswerf als "lichte plaatwerker" ik had geen idee waar ik terecht kwam, het was in mijn beleving een mega groot bedrijf waar toendertijd 2800 man werkten.
In Den Helder zijn onze dochter Karin en onze jongste zoon Harold geboren. Onze 3 kinderen zijn al lang geleden het huis uit gegaan en wonen nu in resp. Den Helder, Alkmaar en Geleen, en we hebben intussen 5 kleinkinderen.

Op de rijkswerf kwam mijn carrière al gauw in een stroomversnelling, en ging ik via scholing en bijscholing richting planning en werkvoorbereiding, vervolgens weer via scholing werd ik commandeur, baas en later bedrijfstechnicus, en dit werd uiteindelijk mijn eindrang en mocht op 57 jarige leeftijd met ontslag wegens reorganisatie, deze reorganisatie loopt volgens mij nog steeds en heeft nooit meer stil gestaan gezien het aantal mensen wat er nu nog werkt, ik denk nog ongeveer 600 man.

Wij hebben het altijd uitstekend naar de zin gehad in Den Helder, het is er prima wonen, vlak aan strand en zee, en waarschijnlijk zullen wij hier ook wel blijven, en niet verhuizen naar elders, want vergeet niet dat de kinderen en kleinkinderen een bindende factor zijn.
Den Helder heeft veel mooie gebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen, dus een reden om Den Helder een keertje aan te doen, iedereen is welkom.

Ik heb vroeger tot mijn 30e gesport bij HCSC Den Helder, een omnivereniging waar voetbal mijn ding was, en heb daar een prachtige tijd gehad. HCSC voetbalde jaren achtereen in de 1e klasse met veelal uitzicht op de hoofdklasse Zaterdag, tegenwoordig is door allerlei oorzaken de 3e klasse het hoogst haalbare voor HCSC. Bij deze club ben ik lid van verdienste en erelid geworden wegen mijn jarenlange inzet op vele fronten van speler, bestuurlid, jeugd trainer, tot nieuwbouw coördinator. Deze nieuwbouw die 1 juni j.l. officieel geopend werd.

Het neemt niet weg, dat ik een geboren Onstwedder ben en dat is iets wat je niet wegpoetst, en zeker niet weg wil poetsen omdat ik na 45 jaar nog echt het gevoel heb dat ik bij het binnenrijden van Onstwedde, wat regelmatig voorkomt, een beetje het thuiskomen gevoel heb. Mijn ouders zijn er niet meer, mijn broers en zussen wonen elders, dus je zou zeggen geen binding meer, maar zo werkt het niet, het is iedere keer weer heerlijk om even door het dorp te rijden.
Zo af en toe zie ik nog wat bekende gezichten als wij bij bepaalde evenementen zijn in Onstwedde, maar de namen onbreken dan, behalve een paar uitzonderingen zoals mijn oude jeugdvriend Jan Huiges van de Smeerling, en zo zijn er nog wel een paar, maar zeker is ook dat het herkennen van mensen wat moeilijk gaat worden na 45 jaar elders wonen en werken.
Als ik weer even terug ga naar mijn kinder- en jeugdjaren, dat blijft mij heel erg bij, de mooie en nooit te vergeten lokatie zoals de Hörn waar "opoe" Kruiter woonde op de boerderij, en opoe de Groot aan de Gleethe, dit waren voor ons als kinderen de mooiste belevenissen, dus als wij Onstwedde aandoen, dan gaan wij vaak ook even naar de Hörn. En als ooit aan de orde zou komen, waar ik in Onstwedde zou willen wonen, dan is dat daar, de Hörn.

Aan alle Onstwedders die elders wonen zou ik willen zeggen: blijf  jezelf, en blijf bij jezelf, vergeet nooit waar je roots is en wees er trots op, dat ben ik ook, "supertrots".

Verder zal ik Onstwedde dagelijks volgen via deze prachtige vernieuwde site, en de beheerders van deze site wens ik veel sterkte, en hou het spannend.

Met een vriendelijke groet,

Elze Kruiter

E-mail