07.05.2015 Elly Korvemaker-Smith

Hoe is het met…… Elly Korvemaker-Smith??

Nou, ….. alles prima! Gezond, tevreden, gelukkig enz enz…
Maar waarschijnlijk wil je toch ook graag weten over wie gaat het, waardoor is ze zo tevreden??
Laat ik beginnen om mij voor te stellen:
Voor de Onstwedders bekend als Elly Smith, Dochter van Hendrik Smith en Jantje Louwdijk. Geboren in het jaar 1965 (St. Lucas ziekenhuis) en opgegroeid aan de Wessinghuizerweg op de Kieberg.
Uiteraard was en is dit voor mij nog steeds het mooiste plekje van heel Onstwedde en omstreken. Hier bewaar ik ontzettende fijne herinneringen aan.  De ruimte, de  vrijheid, de natuur en de fijne kinder-en jeugdjaren die daar zijn doorgebracht.
Door middel van een plank over het “oal daip” konden we heel gauw op de “roege baarg” komen. Daar woonde  zr. J.A. Sauer. Een hartelijke vrouw waar ik heel wat fijne, gezellige uren heb doorgebracht en waar ik heb genoten van de boeiende (reis)verhalen die zij vertelde.

Vaak was ik in de buurt van mijn vader. Hem helpen met alle voorkomende werkzaamheden en werken met de tractor is voor mij nooit echt een straf geweest. Ik zal vast wel eens gemopperd hebben wanneer andere klasgenoten bijvoorbeeld in het zwembad waren en er van mij werd verwacht om mee te helpen op het land. Maar toch was dit alles geweldig. Met het hele gezin en soms met de beide opa’s “in de bieten” al pratend en zingend. Regelmatig meerstemmig (hier wordt dan wel serieus een eerste en tweede stem bedoeld, haha)
Het zingen gebeurde ook bij het jeugdkoor te Onstwedde en bij Instru-voca (30 jaar lang) te Vlagtwedde.

In Onstwedde heb ik de kleuterschool Rehoboth, de Hervormde School en Mavo ’t Spieck bezocht.. In die jaren was er ook de grote protestdemonstratie tegen het dumpen van atoomafval in de zoutkoepels. Mijn vader reed met zijn tractor voorop in de stoet met een groot protestbord op voorlader van de tractor. Derk (mijn jongere broer) en ik zaten goed ingepakt achter op de tractor in de bak waar o.a. melkbussen in vervoerd werden.. Een paar jaar later werd er in de gemeentes Vlagtwedde en Stadskanaal een documentaire opgenomen als reactie op het voorgenomen plan Kikkert en het dumpen van atoomafval in de zoutkoepels. Mijn ouders, en dus het hele gezin kreeg daarbij een aardige, prominente positie toebedeeld. De documentaire werd een uitzending van 70 min. Bij de KRO en heette; Waar ligt de grens.

Na de mbo opleiding  KV/JV ( kinder- en jeugdverzorging)  kreeg ik een baan aangeboden als afdeling’s voedingsassistente in het Refaja Ziekenhuis. Ondertussen was ik één van de hofdames van de Onstwedder  Gaarv’n. Wij hofdames hebben 3 maal met een andere oogstkoningin het oogstfeest meegemaakt! In die tijd heb ik mijn rijbewijzen gehaald, een oud ambacht geleerd en was ik een enthousiast medewerker van de Onstwedder Gaarv’n. Menigmaal reed ik de vrachtwagen met materialen en werktuigen naar de plaats waar we de demonstraties oude ambachten gingen verzorgen. Zowel in Nederland als in Duitsland werd de groep Onstwedder Gaarv’n regelmatig uitgenodigd. Als jongste van de groep heb ik er een onvergetelijke en plezierige periode gehad.

Inmiddels getrouwd en woonachtig in Vlagtwedde (ben nu eenmaal verknocht aan het Westerwoldse land) ben ik gestopt met werken in het ziekenhuis toen de eerste zoon werd geboren, 2 jaar later werd een tweede zoon geboren. (Nu 26 en 24 jaar oud.)
Er werden verschillende werkzaamheden gedaan, plaatselijke vertegenwoordiger voor het CNV, peuterjuf in Bourtange, clubleidster bij de kerk, hostess op een world seminars georganiseerd door de buurvrouw die een struisvogel farm exploiteerde.
Bij een bloemenzaak annex slijterij bij ons in het dorp heb ik 16 geweldige jaren gewerkt. Weliswaar in parttime. Maar spijtig genoeg kwam hier een eind aan. Omdat het om een parttime baan handelde werkte ik ook bij een producent van Diervoeders. Met name buiten-vogelvoer, zoals pindanetjes, mezenbollen en vogelpindakaas. Hier zijn de uren de laatste paar jaren behoorlijk uitgebreid. Niet alleen verzorg ik nu een gedeelte van de productie, maar ook ben ik betrokken bij de sales bij grossiers in Nederland, Duitsland, Denemarken, België en Engeland. Het distribueren doe ik ook. Met trekker en oplegger rij ik met het grootste plezier naar de klanten.
Door het werken met buitenvogelvoer werd het idee aangereikt om zelf een webshop te beginnen.  Ook dit is gerealiseerd en daarom nodig ik je ook van harte (en eerlijk gezegd met best wel wat trots) uit om eens te kijken op de website (het adres staat onder aan dit artikel) En…. als je het leuk vindt mag je het gerust laten merken door de bijbehorende facebook pagina te “liken”..

Dat zijn de werkzaamheden… Maar na hard werken is het tijd voor ontspanning… Daarvoor zijn we met het hele gezin enthousiast aan het re-enacten. Met voorliefde voor geschiedenis, mede dankzij de vele mooie en boeiende verhalen tijdens de geschiedenis lessen van meneer Meijer!! “spelen” wij de geschiedenis van de 80-jarige oorlog. Wij laten het publiek zien door middel van living-history hoe het kampleven er in die tijd uitzag, wat er wel/niet gegeten werd, welke kleding/stoffen er werden gedragen en hoe de krijgstechnieken werkten. Bijvoorbeeld als er een demonstratie musket schieten wordt gegeven met de commando’s zoals Jacob de Gheyn heeft aangegeven en gedocumenteerd, dan worden er voor ieder schot 46 commando’s gegeven! De groep waarmee wij door Europa toeren om deel te nemen aan georganiseerde evenementen heet het VKVB (Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange) Met leden uit heel Nederland maar ook uit Engeland en Duitsland. Inmiddels hebben wij al heel wat bevriende groepen en wordt de “familie” steeds groter.

Onze groep bestaat uit voornamelijk uit piekeniers, musketiers, marketentsters. Als vrouw in mannenkleding sta ik mijn “mannetje” als musketier.

Dus de vraag; hoe is het met Elly Korvemaker-Smith wordt volmondig beantwoordt met; Met mij is het TOPPIE!!

Een vriendelijke groet vanuit “de Weite”, Vlagtwedde

E-mail

Website