25.09.2012 Albert Volders

Mijn naam is Albert Berend Volders, geboren Winschoten op 9 juni 1963. Ik woon nu samen met mijn vrouw en kinderen in Grootegast. In Onstwedde woonde ik aan de Boslaan 59, achter de Christelijk Gereformeerde Kerk. Ik ben op 24 augustus 1990 op onze trouwdag uit Onstwedde vertrokken.

Ik ben gehuwd met Petra van der Veen (49 jaar) we hebben een dochter Eline (18 jaar) en een zoon Klaas-Marc (16 jaar) en 2 prachtige Duitse herdershonden: Nimrod (reu) en Qaija (teef) en bovendien mijn passie: de beide oude militaire jeeps uit de Tweede Wereldoorlog.
Voor mijn beroep ben ik Notaris (al weer zo’n 13 jaar).

Mijn ouders (Klaas Volders en Hennie Potze) zijn beiden overleden, ik heb geen broers en zusters. Van mijn moederskant is nog een schoonzus in Onstwedde woonachtig (tante Dinie Potze, Jabbingelaan). Mijn vader is na het overlijden van mijn moeder weer getrouwd met Hillie Niezen (voorheen getrouwd met Garent Lutjeboer). Zij (mijn stiefmoeder) leeft nog en woont sinds vorig jaar niet meer in Onstwedde, maar in de Bolderbörg te Vlagtwedde. Haar dochter Sakie (getrouwd met Mik Wubs, Holte 5) woont in Onstwedde en haar zoon Harm Lutjeboer eveneens.

De basisschool heb ik in Alteveer doorlopen, in de 1e klas (brugklas) van de Ubbo (gymnasium gevolgd) zijn wij naar het huis van opa Potze (Boslaan) verhuisd, dus in Onstwedde zelf ben ik nooit naar school geweest.

Ik herinner me heel veel (teveel om op te noemen), aangezien de familie er uiteraard heeft gewoond en deels nog woont. Verder waren wij Nederlands Hervormd, dus zat ik op de vereniging, heb ik catechisatie gevolgd, belijdenis in de kerk met de Juffertoren gedaan (bij ds Harkema), verder had ik vele goede vrienden (met name Be Wilzing en Bert Kruize), heb ik bij de Onstwedder Boys gevoetbald, heb ik jaren getennist bij de tennisclub, (vakantie)werk bij de boer gedaan (m.n. Albert Wilzing en Reint Horlings), dus bij alle activiteiten vele mensen leren kennen, van wie ik er nog verschillende ken en/of zou herkennen als ik ze weer tegen zou komen.

Er zijn er genoeg mooie herinneringen aan Onstwedde, maar 2 erg leuke (uiteenlopende) die ik hier wil noemen. Ten eerste onze trouwdag (vanuit de Hervormde kerk getrouwd) en in de d'Ekkelkaamp feest gehad. Ten tweede de prachtige feestweek Onstwedde 1100 jaar. Ik was toen 15 jaar en won in die week 3 prijzen (en anders won ik nooit wat), hetgeen ik niet snel zal vergeten.

Wat ik het mooiste plekje van Onstwedde vind? Nou wat de natuur betreft Smeerling of het Dr. Hommes Bos, waar ik veel met mijn trouwe herdershond van toen (Roland) heb gelopen. Daarnaast bij de grote eeuwenoude kerk met de Juffertoren, waar doorgaans een serene stilte heerst en mijn beide ouders liggen begraven.

Als ik in Onstwedde kom ga ik zeker naar familie/vrienden, soms even langs de woning waar ik vele jaren met plezier heb gewoond (De Boslaan dus). Verder ben ik een samenwerkingsverband aangegaan met mijn beste vriend (en thans compagnon) Hans Klopstra, advocaat te Stadskanaal/Hoogezand, zodat ik ook zakelijk wel eens in de regio “opereer” en wat vaker weer terugkom bij mijn roots.

Als ik naar Onstwedde terug zou verhuizen zou ik willen wonen in de prachtige woning “De Kamp” (Onstwedde uit richting Vlagtwedde, bij afslag naar Mussel) dan wel bij de Hervormde kerk (Kerklaan).

Grootegast lijkt als dorp wel wat op Onstwedde, maar is wat groter en heeft een centrumfunctie voor de gelijknamige gemeente Grootegast (de omliggende dorpen zijn allemaal kleiner). Er zijn voor een dorp nog heel veel primaire en secundaire voorzieningen, dus de leefbaarheid is prima. Het ligt midden in het Westerkwartier, dat bekend staat om zijn prachtige coulissen-landschap (kleinere begrensd door boomwallen). Grootegast ligt niet ver van de A7 (tussen Groningen en Drachten) zodat de rest van Nederland behoorlijk snel te bereiken is. De gemeente zelf is niet zo groot (circa 13.500 inwoners), financieel redelijk gezond, redelijk calvinistisch, gemoedelijke en aardige mensen, en dus uitstekend om te wonen. Wij zijn er inmiddels ook aardig ingeburgerd. En dat de streek leuk is en de leefbaarheid op een uitstekend niveau staat, is vorig jaar ook wel gebleken bij de verkiezingen Leukste dorp van Groningen, waar toch bij de eerste 5 plaatsen 3 dorpen uit/nabij het Westerkwartier zaten (Oldekerk/Niekerk dat vlakbij Grootegast ligt werd zelfs 2e).

Sinds het invullen van deze vragenlijst heb ik de link van Onstwedde.info bij mijn favorieten gezet ;-)

Mijn persoonlijke boodschap aan Onstwedders is: blijf altijd dicht bij jezelf, probeer zo het gemoedelijke volkskarakter van je dorp te behouden, maar wees niet te bekrompen en heb wel oog voor de grote “boze” buitenwereld en sta dus open voor (goede) veranderingen.

Ik wens alle lezers van deze rubriek en in het algemeen de inwoners van Onstwedde e.o. alle goeds toe: Veel succes en veel geluk, maar bovenal goede gezondheid.

e-mail