19.02.2014 Albert en Hanneke Nieuwenhuis

Albert Nieuwenhuis

Beste Onstwedders oftewel moi,

Ik ben Albert Nieuwenhuis geboren op 25 augustus 1970 in Onstwedde (Hardingstraat 22) als 2e zoon van Geert Nieuwenhuis en Mannie Nieuwenhuis-Hilgenga ook mijn opa’s en oma’s Hendrik Nieuwenhuis/Jantje Nieuwenhuis-Roelfsema en Hendrik Hilgenga/Albertje Hilgenga- Ten Have woonden in Onstwedde. Tot mijn 5e heb ik gewoond in de Hardingstraat 22 en daarna tot mijn 25e aan de Hörn 5. Ik zat op de Hervormde school en het Spieck in Onstwedde vervolgens het Ubbo Emmius in Stadskanaal en daarna de Hotelschool in Groningen.  
Tijdens mijn werkzaamheden in het Slaait’nhoes heb ik mijn vrouw Hanneke ontmoet ook afkomstig uit Onstwedde die stage bij ons liep. Inmiddels al weer 22 jaar geleden.

Eén van leukste dingen die ik in mijn periode Onstwedde heb gedaan was het organiseren van de Grunneger Oavonden in ’t Slaait’nhoes. Als ik terug denk aan die geweldige optredens van Kees Visscher (vader van Bert Visscher), Fiebeldekwinten, Alex Vissering, Peter de Haan, Wia Buze, Johan Raspe, Spieckster Wichter, Harm en Bea, de Waardello’s, Siemen Pommel en talloze anderen dan krijg ik nog steeds kippenvel als ik ze via radio Noord hoor. En dat allemaal op een podium van frisdrank kratjes en een paar planken!

Natuurlijk heb ik ontzettend veel goede herinneringen in Onstwedde liggen. Voetballen bij Onstwedder Boys, zwemmen in ’t Vlaschmeer en schaatsen bij Ijsvereniging Wisch. Nooit zal ik bijvoorbeeld de schaatswedstrijd vergeten met Geert Bruggers op de lagere school. Na de zoveelste kamprit dacht ik zo gauw starter Huitsing die vlag omhoog gooit ben ik weg. Geert vertrok pas nadat de vlag naar beneden ging. Sorry Geert! Anders was het weer kamp geweest.

Of die theelepel mosterd die ik geblinddoekt naar binnen moest werken bij een kinderfeestje van Bert Wolfs. Zusjes Wolfs nog bedankt.
Of die heerlijke worteltjes uit de moestuin bij mijn Oma Hilgenga onder de buitenkraan en dan lekker op peuzelen.

Na mijn periode bij mijn ouders ben ik samen met mijn huidige vrouw als Horeca echtpaar aan de slag gegaan eerst als trainee bij de Campenile keten om daarna als zelfstandig directie echtpaar aan de slag te gaan bij Hotel Appelscha. Zodoende zijn we in Appelscha blijven wonen en zijn ook daar onze kinderen geboren. De oudste zoon Wouter is 13, de 2e zoon Martein is 11 jaar en de jongste telg van het gezin onze dochter Laura is 4 jaar is.

Van Appelscha wordt voor het eerst in 1247 melding gemaakt middels Appels de uitgang sche betekend bos. Appelscha behoorde tot het vroegere graafschap Drenthe. Vanaf 1827 breidt het dorp met de komst van duizenden Friese arbeiders ten behoeve van de turfwinning uit In 1888 brak onder veenarbeiders een grote staking. Het begin van de georganiseerde stakingen in Nederland. Door deze grote Friese immigratie in de 19e eeuw is Appelscha een Friestalig dorp geworden.

Nog regelmatig komen we in Onstwedde om mijn ouders en/of vrienden te bezoeken of om de echte Grunneger dreuge worsten bie sloagerij Hemmen in de Dörpstroade te hoalen.

Sinds kort ben ik ook politiek actief voor het CDA in de gemeente Ooststellingwerf en sta op een verkiesbare plaats op kandidatenlijst.
Ik las trouwens op Onstwedde info een artikel van een oud leraar (Klaas Meijer) over de gemeentelijke herindeling van verschillende gemeentes. Al 1125 jaar hoort Onstwedde als oudste kerkdorp bij de streek Westerwolde. Middels wat heen en weer gemaild met Klaas Meijer zou ik zeggen allemaal op de barricades want Onstwedde hoort bij de nieuwe gemeente Westerwolde. Tot 1 januari 1969 was het trouwens nog gewoon gemeente Onstwedde jullie laten je toch niet voor de tweede keer ringeloren.

Op dit moment ben ik werkzaam in Sauna Het Friese Woud in Boyl en ben ik samen met Hanneke eigenaar van Appelscha Events.
Met Appelscha Events organiseren wij concerten en voorstellingen in het Openluchttheater De Koele (sinds 1947) te Appelscha.
Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Want er is niets leukers dan een geslaagd concert te organiseren met alleen maar genietende blije mensen. Vorig jaar hadden wij bijvoorbeeld Rooie Rinus en Pé Daalemmer in het Openluchttheater. Voor mij persoonlijk een absoluut hoogtepunt in 2013. In Onstwedde kregen we het niet voor mekaar (alleen solo Peter de Haan) maar vorig jaar kwam de hele bende bij mekaar in Appelscha. En wat hebben we genoten. Hun eerste liedje die ze hebben gemaakt ging trouwens over een studentenkamp in Appelscha.

Voor een enthousiast publiek (waaronder een flink aantal Onstwedders) die op het laatst uit volle borst het Grunnens laid zongen in Vraislaand dat was mie wel wat.

Ook dit jaar 2014 proberen we weer een mooi programma neer zetten in het sprookjestheater van Appelscha. Neem gerust een kijkje op onze website (link onder aan deze pagina)

Net als Onstwedde is Appelscha een heerlijke plek om te wonen. Veel natuur, een mooi landschap met een bloeiende verenigingsleven.
Groeten vanuit het rustieke en schitterende Appelscha.

Albert Nieuwenhuis


Hanneke Nieuwenhuis-Westerbrink

Beste Onstwedders,

Mijn naam is Hanneke Nieuwenhuis-Westerbrink  geboren op 28 augustus 1973 in het Refaja ziekenhuis te Stadskanaal. Tweede dochter en derde kind van Albert Westerbrink en Iet Westerbrink-Jonker. Tot mijn 20e heb ik gewoond aan de Dorpsstraat 25. Ik zat op de Professor Langeveldschool en het Spieck te Onstwedde en daarna op de MTRO in Groningen. Tijdens mijn stage in het Slaait’nhoes heb ik mijn man Albert ontmoet.

Mijn herinneringen aan Onstwedde zijn ook talrijk vooral de lange buitenritten met mijn vriendin Ineke Migchels op onze paarden, eerst Cesar en daarna Telia. Zwemmen in het Vlaschmeer waarbij badmeester Eck me tijdens de zwemles letterlijk en figuurlijk in het diepe gooide waarbij ik continu riep ik loat mie nie verzoepen.
Altijd als het weer begint te vriezen vertel ik mijn kinderen dat ik op de ijsbaan van Onstwedde zonder stoeltje zo voor het eerst weg schaatste. En tijdens Pasen kijken onze kinderen altijd weer uit dat ze mogen meedoen aan het neut’nriestern bij mijn schoonouders in Onstwedde.

Heel veel liefs uit Appelscha.

Hanneke Nieuwenhuis-Westerbrink

P.s. Zo’n 20 jaar geleden heb ik een poging gewaagd om een liedje te schrijven over Onstwedde. Laatst vond ik het weer terug en heb ik het op de computer gezet. Hierbij de nog nooit gepubliceerde liedtekst.

Onstwedde
Snoetjeknovvel’n bie het Spieck
Schoapkes strùnen d’er achter diek
Koalzoadvelden stoan op het laand
Hervormden dai hebben de overhaand
Het Slaait’nhoes en de Juvvertoren
Als leutje bin ik d’er geboren

Refrain;
O Onstwedde degelek dörp van laim en zaand
O Onstwedde van spekkendikken en vruchtboar laand
O Onstwedde tougaangspoort van Westerwol
O Onstwedde as ik die zug dan schait ik vol

Van de Beukenweg tot aan de Hörn
Moi tot loater ik zai die mörn
De stilte woakt de zundagrust
Tot de hoane kraait vanoet zien nust
Het waarkvolk goat weer aan de gaang
Het dörp dat bluit zien leven laank
Refrain:

Vraist het haard en kroakt het ies
Haide bliksem en dikke riest
Neut’nriestern rond de poasketied
Gezellighaid dat moakt hum blied
Van teller, lügst, nich en jewol
De streektoal van het Westerwol
Refrain:

Ik drink ain tikkel in de kroug
As ol daipje kronkelt deur het loug
Op ’t schoolplain is ’t gezellig drok
De leutjen broezen zai hebben gelok
Om te wonen op ain prachtig stee
Ons laive Heer is wel tevree
Refrain:

Koppie koppierechten: Albert Nieuwenhuis


Grunnens laid in Vraisland

Website

e-mail Albert